Április-májusi beszámoló – Kajtán Tamás

Elérkezett a hónap, mikor egy projekt megszervezésében is szerepet kellett vállaljak… Április 11-én érkezett hozzánk Mme Adina REVOL, az Európai Tanács franciaországi képviseletének szóvivője, hogy sajtótájékoztatót adjon a helyi médiának, majd később megoszthassa és megvitathassa gondolatait a helyi fiatalokkal a mediálásomban. Nagy feladat várt rám ezek megszervezésében, de a szervezet végig megadott mindent, hogy kipróbálhassam magam egy ilyen helyzetben és végül learathassam gyümölcseit az események napján. 

Végül, ez a hét tele volt eseményekkel és utazással, mivel a fent említettet követő napon workshopot kellett tartanom a lisieux-i MFR találkozón (MaisonFamilialeRurale – olyan iskola, amely váltakozó képzést kínál a szakképzés minden szintjén; magyar megfelelője a vidéki szakközép iskola lehet). Ezután információs pultot tartottunk egy országos tábor résztvevői számára, ahol bemutattuk az InfoJeunes és a Europe Directhálózatokat. Eztpedig az interkulturalitásról és az utazás fontosságáról szóló továbbképzés követte, amit immár másodjára tudtam tartani. 

Az áprilisi hónapot Európa szép hónapja (Joli Mois de l’Europe) követte, ami nemzeti szinten egy jelentős dátum. Franciaországban májusban országos szinten ünneplik Európát és az Uniót: Franciaország-szerte figyelemfelkeltő és Európáról szóló kampányok és programok zajlanak.E kampány részeként voltunk jelen több iskolában és egyetemen, a megye által szervezett sportnapon (amelynek témája Európa, a sport és a befogadás volt), valamint egy szervezet európai napján, ahol kisebb előadásokkal és beszélgetésekkel mutattuk be a fiatalok számára elérhető lehetőségeket. Ez utóbbinak elsősorban az volt a jelentősége, hogy jelen legyünk egy hátrányos helyzetű negyedben, és hogy a fiatalok megismerjék, hogy részt vehetnek az EU által kínált lehetőségekbentársadalmi-gazdasági helyzetüktől függetlenül. 

A hónap befejezte ként pedig a program végéről és a YouthPassról, az Erasmus+ Youth és az Európai Szolidaritási Testület program keretében megvalósuló projektek tanulási eredményeinek azonosítására és dokumentálására szolgáló európai elismerési eszközről volt szó. A workshop során áttekintettük, hogy mit tanultunk vagy tapasztaltunk az elmúlt tíz hónapban, és mit társítunk az egyes, a YouthPassban felsorolt, készségekhez.

Júniusban, az utolsó hónapban nem sok rendezvényt szervezünk. Közeledik a nyári iskolai szünet, ami szünetet parancsol a szervezet számos tevékenységének, következésképpen az önkéntes munkánknak is. Már csak egy információs workshop és a búcsúebéd megszervezése van hátra… Így ebben a hónapban már csak felfedezem, amit csak tudok a szép normandiai tájból, és várom, hogy mit hoz a jövő. Nemrégiben például volt szerencsém részt venni egy, a régió által szervezett kiránduláson a lovak Versaille-jába: Le Harasnationaldu Pin, egy több mint 1100 hektáros csodaszép, természet közeli terület, amelyet a lovakkal kapcsolatos valamennyi tevékenységnek szenteltek.

Remek és nagyon építő élményt tudhatok magam mögött és egy remek fogadást a szervezet részéről. Bátran ajánlom ezt a lehetőséget mindenkinek, akinek van ideje, hiszen 30 éves korig mindenki számára nyitott, és csak a kalandvágy a feltétele. 

A bejegyzést írta: Kajtán Tamás