Élménybeszámoló nyári ifjúsági cseréről

Július 21-31 között Szicíliában, Prizziben töltöttük a napjainkat a Piano Terra- PlanEarth című ifjúsági cserén. A projekten négy ország vett részt: Olaszország, Görögország, Franciaország és Magyarország a Fiatalok a részvételért Egyesület képviseletében.

A téma a fenntarthatóság volt, minden program eköré épült. A foglalkozásokon megtudtuk, egyes országokban miket tesznek azért, hogy a jövőben is élhető legyen a Földünk. Mind a tíz napot a természetben töltöttük, még az éjszakákat is, mert sátrakban aludtunk. Az egyik napon elmentünk túrázni, itt növényeket gyűjtöttünk, amelyeket később lepréseltünk. Néhány olyan növényt is találtunk, amiket felhasználtunk a másnapi ételekhez, amelyek mind vegetáriánus étrend alapján készültek.

Sok érdekes foglalkozást találtak ki számunkra a szervezők. Az egyik ilyen a kincskeresés volt. Ehhez négy csapatra bontottak minket és különböző feladatokat kellett teljesítenünk ahhoz, hogy megkapjuk a következő állomás adatait. Volt, hogy papírrepülőt kellett hajtogatni, vagy bekötött szemmel végigmenni egy akadálypályán úgy, hogy egy ember irányította a csapatot. A végén mindenki kapott egy számot és egy betűt, majd úgy kellett sorba állnunk, hogy nem szólhattunk egymáshoz. A betűket összeolvasva ezt kaptuk: Together is better! (Együtt jobb!)

A projekt után volt fél napunk Palermoban. Délután a várost jártuk körbe és megkóstoltuk az igazi olasz pizzát, este pedig utoljára összeültünk a csapattal és elbúcsúztunk egymástól.

Sok új dolgot tanultunk az ottlétünk alatt és számos új barátra tettünk szert.

A bejegyzést írta: Gál Dorina