Élménybeszámoló

Május 23. és 28. között a csehországi Pelhrimovban a The EmpowerYouth SportsEd programon vettünk részt, ahol sok új dolgot tanultunk és tapasztaltunk.

A projekt célja az volt, hogy, azokat a fiatalokat akik gyerekekkel dolgoznak megerősítést kapjanak, valamint kapacitásukat növeljék a tréning alatt. A programot koordinálta és szervezte a Taekwondo Lacek nevű egyesület, valamint az Erasmus+ program általi támogatásból valósult meg. Pénteken az első teljes nap egy gyerek napon vettünk részt, ahol sok táncos produkciót végignéztünk, de még zsonglőrködni és brake táncolni is tanulhattunk. Nagyon jó volt látni ahogy a gyerekek próbáltak a fellépésre, látszott hogy szeretnek táncolni, élvezetből tancoltak és sokat foglalkoztak a produkciók betanulással. A gyereknapot a HodinaH szervezett, aki a Fiatalok a részvételért Egyesület partnerszervezete. Második nap mindenki bemutatta milyen szervezetektől jött. Hiszen összesen 5 országból jöttek résztvevők 2 fő Lengyelországból az Espanola Academy-től, 2 fő Spanyolországból az ACD La Hoya szervezettől, 2 fő Magyarországról a Fire-től, 1 fő Portugáliából és 3 ember Németországból a World Society Builders és East West peace messengers szervezetektől. A programon még több önkéntes is jelen volt és segédkezett. Majd az informális, formális és nem formális oktatásra tértünk át. Mit is jelentenek ezek a fogalmak, hogyan jelennek meg a sportban. Később a nem formális oktatás értékeiről és szerepéről beszélgettünk. A nap végén pedig mi magunk is megtapasztaltuk a rivalizálás, versenyzés örömeit csapatokban játékokon keresztül. Harmadnap felfedeztük Pelhrimov-ot. Elmentünk a rekordok múzeumába és főtéren található toronyba ahonnan az egész városkát be lehetett látni. Városnézés után a sport és jólét téma kereteivel foglalkoztunk csoportos beszélgetés valamint játékokon keresztül, melynek fő célja a gyerekek támogatása és motiválása sportolásra. Majd még tanultuk milyen hormonok szabadulnak fel bennünk a sport által: oxitocin, dopamin és még más hormonok. Később beszélgettünk a sportolás mentális előnyeiről is. Az utolsó nap még a mentális problémákról beszéltünk és plakátokat készítettünk. Majd összefoglaltuk milyen témákrol beszélgettünk, érintettunk az elmúlt napokban. Végül pedig foci és kosárlabda edzésekbe pillanthattunk bele. A Takewondo edzésen pedig mi is gyakorolhattuk a rúgásokat. 

Majd egy vacsorával lezártuk a programot, amin szerintem mindenki tudott új dolgokat tanulni. Élveztük, hogy mivel többen más-más országokból vettünk részt így interkulturálisan tudtuk a témákat meg beszélni és egy nagyobb rálátást kaptunk különböző országok hasonlóságaira és különbségeire.

A bejegyzést írta: Evelin Ciuca