Februári és március beszámoló – Kajtán Tamás

Az év elei nyugodt kezdést megszakította a február óta tartó szoros napirend. Első soron továbbképzést és érzékenyítési tréninget tartottunk a valogne-i MFR (MaisonFamilialeRurale – olyan iskola, amely váltakozó képzést kínál a szakképzés minden szintjén; magyar megfelelője a vidéki szakközép iskola lehet) számára. Majd ezt gyorsan felváltotta az év általunk szervezett legnagyobb eseménye, a nyári munka fórum Rouenban és Caenban, ami márciusban került megrendezésre. A hónap vége felé a második önkéntes szemináriumon vehettünk részt a dél-franciaországi Narbonne-ban. Gyönyörű napsütés és kiváló társaság fogadott bennünket… az egyetlen hátrányt az előtte lévő 7 órás TGV utazás jelentette. Nagyszerű hetet töltöttünk el a Franciaország egész területéről és a világ minden tájáról érkező önkéntes fiatalokkal.

Egy élményekkel teli februári hónap után márciusban folytatódott a feladatok sora. Folytattuk a nyárimunka fórum előkészületeit és aimmár rutin szerű előadásokat az iskolákban. Az első hét végén felkért minket a szervezet, hogy vegyünk részt a párizsi EuropaExpérience normandiai promóciós videójának készítésében, így azt a napot Párizsban tölthettük, persze csak a forgatás után. Ez után nem sokkal megtudtuk, hogy az Európai Bizottság franciaországi képviseletének szóvivője felkért bennünket, hogy szervezzünk meg április 11-én egy sajtótájékoztatót Rouenban és egy napot, aminek a célja, hogy beszélhessen a fiatalokkal és „közelebb hozhassa az EU-t az emberekhez”. Így ennek a lázas előkészületei is megkezdődtek, hisz az európai iroda vezetője és én lettünk ezzel megbízva az irodán belül. Közben lezajlott a két fórum, ami két hatalmas napot jelentett, rengeteg szervezéssel és erőfeszítéssel, amit azonban jól megérdemelt pihenés követett.Végül egy nagyon izgalmas utazással zártuk a hónapot, mivel egy partnerszervezet meghívott minket Brugge-be és Brüsszelbe. Meglátogattuk ezeket a városokat és az Európai Parlamentet, ahol találkoztunk a normandiai származású európai parlamenti képviselővel, Stéphanie YON-COURTINnal.

Ismét remek és élményekkel teli hónapokat tudhatok magam mögött, ami megerősített abban, hogy jól döntöttem, amikor részt vettem ebben az Európai Szolidaritási Egyesületi programban.

A beszámolót írta: Kajtán Tamás