Kékesd Kommandó – Élménybeszámoló

„Kékesd Kommandó elnevezésű projektünk során sok élménnyel, tapasztalattal és tudással gazdagodtunk. Az ötlet a Kreafire bootcamp táborban született, illetve ott tökéletesítettükt, majd ugyanezen tábor második fordulóján már bővebb csapattal vettünk részt. A csatlakozó fiatalok is inspirálódtak, ötletekkel gazdagodtak a pár nap során. Emellett új ismerősöket szereztünk mindannyian, országhatáron túl is kapcsolatokat építettünk. A végső ötlethez az Európai Szolidaritási Testület, Szolidaritási projektjén nyertünk támogatást.

A projekt keretein belül megvalósuló programokat mind tanulásra mind szórakozásra nagyon jól ki tudtuk használni. Tapasztalatot szereztünk kommunikációban egymás között és nagyobb közönség felé, szervezés, költségtervezés terén és a programok lebonyolításában is. Sokat fejlődött az önbizalmunk, koncentrációnk, pontosságunk és koordinációs képességeink. Tanultunk a lehető leghatékonyabb csapatmunkáról, de saját képességeinkről és azok fejlesztési lehetőségeiről is. Szembesültünk a nehézségekkel is, amik elkerülhetetlenül felmerülnek, de arra is rájöttünk, hogy ezektől nem szabad kétségbe esni.

De mindemellett kiélveztük az adódó lehetőséget és mi is részt vettünk a programok szervezésen túli részén is. Sokat játszottunk a fiatalokkal és gyerekekkel, illetve bizonyos alkalmakon, mint a családi nap, a felnőttekkel is. Felléptünk a karácsonyi műsorokban, beöltöztünk halloweenkor, együtt kézműveskedtünk vagy éppen sportoltunk a résztvevőkkel. Kiélhettük kreativitásunkat a dekorációkészítésben és a helyszínek előkészítésénél, valamint csempésztünk a tábor, a családi nap, társasjáték délután programjába is kreativitást fejlesztő részeket.

A kitűzött céljaink jelentős részét sikerült elérni és a közösség pozitívan, nagy lelkesedéssel csatlakozott hozzánk. Végig összhangban dolgoztunk, a véleményüket kikérve és figyelembe véve, javaslataikra építve. Jó érzés volt a legkisebb pozitív visszajelzést is hallani, vagy egy-egy mosolyt látni barátaink, ismerőseink arcán. Ami az egyik legfontosabb, hogy támogattuk egymást és számíthattunk egymás segítségére. A közösség kevésbé aktív tagjait is sikerült kicsit megmozgatni, ami külön örömet okozott nekünk.

Bár az eredeti egy évhez képest jelentősen meghosszabbodott a projekt időtartama és sok nehézséget okozott nekünk a vírushelyzet, mégsem akadályozott meg benne, hogy befejezzük amit elkezdtünk.  Összességében olyan élményt kaptunk általa, ami küzdelmekkel is járt és fel kellett nőnünk a feladatokhoz, de sok-sok örömöt okozott nekünk a folyamat.”


Erdélyi-Nagy Anna