PIFÖ, Állatvédelem és Békéscsaba

Idén is megrendezésre került a Jövő vitái esemény Békéscsabán az állatvédelem, felelős háziállattartás témakörében melyen Gerencsér Regő PIFÖ képviselő is részt vett 2022.05.26-29 között.

Ha még nem ismernél kedves olvasó Gerencsér Regő vagyok jelenleg érettségiző diák és pécsváradi lakos. A PIFÖ testületének egyik tagja vagyok és törekszem arra, hogy a pécsváradi és környékbeli ifjúságnak segítsek és programokat hozzak létre.
A rendkívül hosszú szinte 8 órás utazás teljes mértékben megérte. Pécsváradiként a lapos alföldi táj furcsasága igazán meglepett, de könnyedén meg tudtam szokni ezalatt a pár nap alatt.

Rengeteg új barátra és tudásra tettem szert ezalatt a rövid idő alatt. Fantasztikus volt a hangulat és sosem unatkoztam egy pillanatra sem. Különösen élveztem a csapatépítő programokat és foglalkozásokat amik közben igen sokat tudtam nevetni és dolgozni a projekteken, feladatokon.

Nem gyakori téma manapság az állatvédelem és a helyes felelős háziállattartás, ezért kifejezetten örültem, hogy nagyobb belátás kaphatok ebbe a témába. Mindenkit érzékenyen érint mikor egy állat rossz körülmények között van tartva. Esetenként akár sokkal rosszabbról is beszélhetünk mint például állatkínzás, állatbántalmazás. Minden ország számára nagy problémát jelent ennek a megoldása és az erre való figyelemfelhívás. Társadalmunk fekete levese ez és mindannyiunk feladata, hogy belássuk nem minden háziállat szerencsés és születik jó körülmények köré.

Nagy Henriett, a Szent Ferenc Állatotthon és az Agár Fajtamentés képviseletében tartott előadást az állatvédelemről, és ismertette nekünk milyen lehetőségeink vannak a bajba jutott állatok segítésére. Megrázó előadásban volt részünk. Nem hinném,hogy sokan tudnák mennyi szörnyűség történik Magyarország kissebb falvaiban vagy akár a szomszédban.
Dr.Nagy Csilla jogász és állatvédő ismertette velünk a jogi eljárást amiképpen a környezetünkben lévő eseteket tudjuk jelenteni a jegyzőnek vagy a rendőrségnek. Mindkét előadásnak nagy befolyása volt az életemre egy új perspektíva nyílt meg számomra.

Szerencsére a momentális sokkot a legjobb módon tudtam levezetni két terápiás kutyával Kivivel és Larával a Dogland Segítő kutya alapítványtól. Az aranyos kis szőrmókok nem csak, hogy cukik (meg persze puhák) de még nagyon okosak is! El se képzeltem, hogy mennyi mindenre képes egy segítőkutya és mennyiben segítheti egy ember életét. Nem véletlenül van az a szép mondás, hogy ,,a kutya az ember legjobb barátja”.

A fantasztikus előadások mellet vitakörökben  önkéntességben, és csapatprogramokban is volt részem. Egy szuper csapattal volt lehetőségem arra, hogy ezekben a programokban mind részt vegyek.
Szeretném ezt a tudás a pécsváradi fiataloknak is továbbadni és velük is feldolgozni ezt a témát workshopok,diskurzusok és nyílt viták keretében. Ha van lehetőség később szeretnék a békéscsabaihoz hasonló programokat itt helyben is megvalósítani. Hiszem, hogy rengeteg pécsváradi benne lenne egy kutyás piknikben a Dombay-tónál.
Összegezve az a pár nap, az emberek akiket megismertem és Békéscsaba egy gyönyörű helyet foglalnak az emlékeim polcán. Alig várom, hogy jövőre is részt vehessek, és egy kis pécsváradi mentalitást is elvigyek az ország másik felére.