A Tóték című előadáson jártunk

Izgatottan készültünk az előadásra. Ennek oka, hogy  a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház Tóték című előadása emblematikus, nagy siker. A társulat az ukrajnai háború kirobbanásakor jött Magyarországra vendégszerepelni, azóta nem térhetnek haza. A magyar színházak összefogtak azért, hogy kollégáik minél több helyen játszhassák az előadást. Velük találkoztunk február végén az Európai Szolidaritási Testületnek köszönhetően.

A kritikusok  szerint az őrnagyot alakító Trill Zsolt alakítása minden túlzás nélkül vetekszik Latinovits Zoltánéval, aki az 1967-es ősbemutató és a Fábri Zoltán által rendezett legendás film főszereplője volt. A IX. Pécsi Országos Színházi Találkozón Trill Zsolt kapta a MASZK színész-zsűrijétől a legjobb férfi alakítás díját az Őrnagy megformálásáért.

A Tóték nem róluk szól, vagy nemcsak róluk, sőt, talán egészen másról, de én írás közben mindig rájuk gondoltam. A legtöbben ülve fagytak meg, s ahogy ott ültek, márványban fagyott arccal, még most is hátamban érzem a tekintetüket” – írja Örkény István a Tóték előszavában.

Ez a gondolat a beregszászi előadás kiindulópontja. Egyben ez teszi különlegessé Vidnyánszky Attila rendezését is, amely nem egy valamikori háborúról, vagy általában a háborúról szól, hanem konkrétan a második világégést idézi meg – Örkény szellemében. Ez teszi hitelessé a történetet, véli a rendező, aki a téboly ívét egészen a jelenkorig rajzolja meg:

A háborús katonadalok után kommunista indulók szólnak, majd a Dallas című amerikai sorozat szignálja utal arra, hogy a pusztítás korokon átível. Csak az eszközök és módszerek változnak.

A ma problémái nagyrészt ugyanazok, mint a Tóték keletkezésének idején voltak, és Örkény alapkérdéseket boncolgat. Az emberi természet nem változik, és az a viszonyrendszer, amit a darab felvázol, abszolút átültethető a mába. Ez a nagy művek, a klasszikusok sajátja” – mondja Vidnyánszky Attila.

Bár már láttuk a filmet, élőben nézni, hallgatni néha borzongató érzés volt. Az aktualitása pedig csak felerősítette az élményt.

A cikket írta: Lankovich Diána